Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plexi Stratocaster®Acryll transparent ... 

Obrazek

Raritní Plexi Custom Stratocaster.ObrazekObrazek

Tento web a následující řádky mají pomoci tuto nevšední koncepci elektrické kytary trochu představit a objasnit.

                                                                                                                                                                           Tělo stratocasteru se v minulosti již pokoušelo mnoho renomovaných výrObrazekobců vylepšit změnou použitého materiálu na jeho stavbu. Můj Plexi Strat (viz.foto) vychází z jedné z nejzajímavějších koncepcí, kterou je originál verze celoakrylového  stratu z továrny FeObrazeknderu ze 70-tých let. Jedinný na zakázku vyrobený kus byl nazván Lucite strat (viz.foto) a zajímavé bylo použití akrylu i pro výrobu krku a hmatníku.

Mnohem hratelnější mi však určitě připadal strat Neila ObrazekRodgerse, jehož průhledný celoakrylový stratocaster, byl vyroben na zakázku japonskou firmou Guitarman a je možno jej vidět ve video odkazu níže. Určitě další zajímavý plexi stratocaster je v majetku kytaristy Lenny Kravitze. Tento Lennyho strat (viz.foto) je v podstatě stejný jako plexi strat, který zde nabízím prostřednictvím této stránky. Takže tolik asi obecně úvodem a nyní následují informace právě o této mojí nabízené kytaře.

                                                                                    Tělo z vyleštěného akrylu bylo vyrobeno na zakázku v technologickém centru v severním Německu a je tak, dle objednávkObrazeky velmi přesně konturované a precizně tvarované jako originální stratocaster body. Materiálem průsvitného korpusu je polymetylmetakrylátová pryskyřice (PMMA), která po vytvrzení vypadá jako sklo. Odtud název plexiglas (plexi nebo acrylic). Jeho výraznou vlastností je velká hustota, takže nástroj je poměrně těžký, ale přitom dobře vyvážený. (Akrylové umělé pryskyřice se odvozují od stejnojmenné ústrojné kyseliny aObrazek od kyseliny metakrylové čili metylakrylové. Kyselina akrylová se polymeruje, ponechá-li se v klidu, ozařuje-li se ultrafialovými paprsky, zahřívá-li se nebo destiluje. Polymeraci urychluje účinek kyslíku. Akrylové a metakrylové umělé pryskyřice mají celkem podobné vlastnosti jako pryskyřice vinylové. Jsou známy pod názvy acronal, acrisol, borron, plexiglas, stabol apObrazekod. Z těchto hmot je zvláště důležitá hmota plexiglas, protože je čirá a jasná jako sklo, netříštivá a pružná. Nazývá se také organickým sklem (z Ottovy encyklopedie - heslo Umělé hmoty). Takže použijeme-li plexiglas, tak výsledkem je kytara s atraktivním "neviditelným" vzhledem a dobrým sustainem. Zvuk kytary je kovově zvonivý, s velkou převahou vyšších harmonických. Osazené snímače jsou 1x vintage singl ze 70-tých let z FujiGen Stratu Obrazeku kobylky a 2x single coils original Fender USA pro pozice střed a krk. Příjemná hratelnost kytary je dána velmi zdařilým krkem, vyrobeným z jednoho kusu výběrového javoru kytarářem panem Vavrušou. One-piece-maple neck je rovný a ideálně tvarovaný, takže skvěle padne do ruky při hře. Pražce jsou Jumbo frets aObrazek  rádius hmantníku je asi 9,5“. Atraktivní design stratocasteru podtrhuje reverzní provedení tvaru hlavy alá Jimmi Hendrix. Jedná se o kytaru s příjemným dohmatem, dobrou intonací a hlavně nevšedním zvukem. Takto zajímavých atypických nástrojů, které jsou použitelné pro opravdové hraní je poměrně málo. Pro orientační představu Obrazeko typickém charakteru zvuku akrylového plexiglass stratocasteru je zde ukázka legendárního funkového kytaristy Neila Rodgerse a zvuk jednoho z jeho Plexi Stratocasterů vyrobených u Guitarman koncem 70-tých let!   

http://www.youtube.com/watch?v=5TBublGERS4

Zde jsou dvě video ukázky typického zvuku těchto plexi stratů.

 

http://www.youtube.com/watch?v=y6HtMwEkiso&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=kP5vPslwyhI&feature=related

A ještě ukázka plexi stratů z fotogalerie průhledných kytar:

Obrazek

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

ObrazekPlexi  stratocaster je kytara s výjímečným vzhledem a hlavně nevšedním zvukem. 10.12.2008!  

 

ObrazekObrazek

 

MODEL NAME: Plexi Stratocaster

 

COLORS: Full transparent

BODY: Comfort contoured Acryll body

NECK: One-piece Maple - Reverse head, "C" shape, made Mr.Vavruša

MACHINE HEADS: Gotoh tuning machine

FINGERBOARD: Maple cca 9,5" Radius

NO. OF FRETS: 22 jumbo frets

PICUPS: 1x Fender USA single coils(neck)

1x Fender USA single coils(middle)

1x vintage single coil FujiGen Gakki - Japan(bridge)

CONTROLS: Master volume

Tone 1. (neck/middle)

Tone 2. (bridge)

BRIDGE: synchronized tremolo

PICKUP SWITCHING: 5-Position Blade, special switching:

Position 1.Bridge Pickup (lead tone control)

Position 2. Middle Pickup and Bridge Pickup(rhythm and leade tone controls)

Position 3. Middle Pickup (rhythm tone control)

Position 4. Neck and Middle Pickup (rhythm tone control)

Position 5. Neck Pickup (rhythm tone control)

HARDWARE: Chrom

STRINGS: D´Addario EXL110 (.010 - .046)

PICKGUARD: 3 - Ply white SSS

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plexi Stratocaster